Med ojämna mellanrum gör jag en bok om mat. Det började med kvalitetschoklad, fortsatte med småskaligt producerade råvaror och tog mig vidare ut till skärgårdens krogar och gårdsbutiker. Ofta berättar jag om duktiga producenters och krögares vardag, alltid i samarbete med begåvade formgivare, illustratörer och fotografer.

Öarnas mat
Skärgårdsutflykter till krog, gård och brygga

Stockholms skärgård är full av god mat. Fotografen Lasse Burell och jag gav oss på upptäcktsfärd bland krogar, bagerier och gårdsbutiker, och kom till baka med livsvisdomar, inspiration, recept och tips. Boken är resultatet av ett uppdrag från Skärgårdsstiftelsen.

Form: Mikael Engblom. Utgiven av Max Ström 2020.

Röror
30 rejäla klickar god smak

Haydari, sötpotatiskräm eller rödbetshummus? I boken Röror har illustratören Annika Huett och jag samlat 30 av våra favoritröror, klassiker och nyskapade om varandra. De flesta är vegetariska och förvånansvärt många funkar till väldigt olika rätter.

Form: Catrine Jurgander. Utgiven av Kakao förlag 2017.

Chokladfabriken
Riktigt goda råd, recept och ett par provningar

”Om vi fick bestämma skulle alla äta minst fem chokladbitar per dag. Då skulle konflikterna bli färre, efter choklad motverkar blodsockerfall. Kärleken skulle bli större, eftersom choklad gör att vi känner oss förälskade. Men framför allt skulle vi bli bättre människor, eftersom god choklad kräver att vi stannar upp en stund och bara njuter.”

Med kunskap och recept från Ellinor och Martin Isaksson på Chokladfabriken i Stockholm gjorde formgivaren Helena Ullstrand och jag en grundkurs i kvalitetschoklad. Foto: Helén Pe.

Utgiven av Forum bokförlag 2004.

Bondens marknad
Recept och tips direkt från gården

Om man har hur mycket som helst av potatis, regnbåge, lamm, örter, rotfrukter eller ost, vad lagar man då? Tillsammans med formgivaren Helena Ullstrand och fotografen Helén Pe besökte jag producenter från Bondens egen Marknad, från Umeå i norr till Ystad i söder, och lät dem dela med sig av sin självklara kunskap om uppfödning, potatissorter, ätbara blommor och osttillverkning. Producenterna bidrog också med egna recept och tips.

Utgiven av Tree Publishing 2008.

Chokladfabrikens desserter
Rena underverk och små goda till kaffet

Hur stor är en dessert? Hur varm är en ugn? Hur blir man en bra spontankonditor? Här lät vi Ellinor och Martin Isaksson på Chokladfabriken i Stockholm dela med sig av förberedda, glamorösa, spontana och kaffevänliga recept, kantade av fakta kring råvaror och förklaringar av konditorns fackuttryck.

Form: Helena Ullstrand. Foto: Helén Pe. Utgiven av Tree Publishing 2012.

Trassel i Chokladfabriken

Chokladfabriken i Stockholm ville gärna ha en egen barnbok. Det var ett väldigt roligt och inte alls trassligt uppdrag.

”Trassel hette egentligen något annat, ett riktigt namn. Men varken mamman eller pappan brydde sig längre om det, eftersom Trassel passade henne bäst. För vart det än kom och vad de än gjorde, lyckades Trassel stöka till och vecka och riva ner. Inte för att hon ville trassla till det. Det vara bara något hon var ovanligt bra på. En dag följde Trassel med pappan till Chokladfabriken.”

Illustration: Ingela Peterson Arrhenius. Form: Helena Ullstrand. Utgiven av Chokladfabriken 2006.

Vårmat, Sommarmat, Höstmat och Vintermat från Arla Köket

”Man måste få längta”, sa Lena i Arlas provkök. Kanske är vi alla lite dåliga på att längta. Lite otåliga. De flesta ingredienser finns att få tag på under en allt större del av året. Men en färsk tomat en varm sommardag har inte mycket gemensamt med en färsk tomat mitt i vintern. När Arla Köket gav ut fyra kokböcker om matlagning i säsong, skrev jag inledningstexterna och berättade om säsongens råvaror. Så småningom kom det också ut ett samlingsverk: Det bästa från Arla Köket.

Redaktörer: Catarina Molin Österlund och Ylva Bergqvist. Foto: Matilda Lindeblad. Utgivna av Bonnier Fakta 2013.